Mijn naam is Herbert Hendriks

herbert hendriks portretfotograaf
Ik ben portretfotograaf. Het is mijn passie om authentieke portretten te maken, met een open en uitnodigend karakter, omhuld met een vleugje mysterie. Fotografie en portretfotografie in het bijzonder zijn de activiteiten waar ik het liefst mee bezig ben. Daar zou je me, bij wijze van spreken, 's nachts wakker voor kunnen maken, ware het niet dat slapen ook heel hoog op mijn lijst van favoriete activiteiten staat. 😉

Naast fotografie ben ik geïnteresseerd in psychologie, grafisch ontwerpen en marketingcommunicatie. In mijn vrije tijd sta ik graag in de keuken om een lekkere Italiaanse maaltijd te bereiden. Binnen mijn gezin en familie sta ik ook bekend om de lekkere vlaaien en taarten die ik bak. Dat heb ik namelijk als zoon van een bakker van huis uit mee gekregen.

prakticasupertl1000-01

Al 40 jaar bezig met fotografie

Mijn passie voor fotograferen is begonnen toen mijn vader eind jaren 70 een Praktica Super TL-1000 kocht inclusief 50mm lens en een telelens. De Praktica was een fotocamera gemaakt door Pentacon in Dresden. Dresden was toen nog onderdeel van de DDR. Maar de Praktica camera's kregen snel ook in West-Europa een goede naam. Ik was een jaar of twaalf toen mijn vader deze camera kocht, geloof ik. Na veel smeken mocht ik ook een paar foto's maken. Ik was meteen verkocht.

Vroegûh was alles... langzamer...

De TL-1000 was een degelijke 35 mm camera waar je de principes van de fotografie mooi op kon leren. Je moest deze camera nog geheel handmatig instellen. Er waren geen snelle voorgedefinieerde functies zoals tegenwoordig. Om een goede foto te maken moest je tijd steken in het leren gebruiken van sluitertijden, diafragma groottes, en lichtgevoeligheid van de film. Als je het dan voor elkaar kreeg om een goede foto te maken, was de voldoening des te groter.

De spanning en het plezier als je de foto's terugkreeg van het ontwikkellab kan ik me nog goed herinneren. Je wist namelijk pas dagen later of je foto's gelukt waren.

Professionele Canon fotoapparatuur

Inmiddels fotografeer ik al vele jaren met Canon fotoapparatuur. Dat is zo gegroeid. Ik heb geen specifieke merkvoorkeur, ik heb in het verleden ook met Nikon, Olympus en Fujifilm camera's gefotografeerd. In mijn opinie zijn er geen slechte camera's meer. Met alle cameramerken kun je hoogwaardige resultaten behalen. Maar een goede camera alleen is niet genoeg, je moet nog steeds de principes van fotografie en compositie goed beheersen.

Mijn voorkeur gaat uit naar zogenaamde "full frame" fotocamera's. Dit zijn camera's die qua beeldverhouding vergelijkbaar zijn met de 35 mm camera's van vroeger. Naast de prettige beeldverhouding hebben dit soort camera's een groter dynamisch bereik. Dit houdt in dat je hiermee meer licht- en donkertinten kunt vastleggen.

canon-9757

Wil je ook een mooi portret van jezelf of je dierbaren?

Neem dan vrijblijvend contact op.

Hoe maak ik een portretfoto?

Laat ik beginnen met dat wat dat ik als portretfotograaf erg belangrijk vind, namelijk dat de fotosessie een gezamenlijke creatieve zoektocht is naar een persoonlijk portret. Dus dat jij, als model, deelgenoot wordt van het creëren van een portretfoto.

Mijn eerste prioriteit hierbij is dat jij je op je gemak voelt. Ik wil namelijk dat je voor de camera zoveel mogelijk jezelf bent. Pas als je jezelf bent voor de camera krijgt het portret een authentieke uitstraling. Dit is, naast het creatieve en technische gedeelte, het belangrijkste onderdeel van een geslaagd en boeiend portret. Het is mijn taak om je tijdens de portretsessie op je gemak te stellen en je te coachen wat betreft je houding en lichaamstaal.

Laat je trouwens a.u.b. niet wijs maken dat sommige mensen niet fotogeniek zijn, dit is onzin. Dat zou namelijk betekenen dat er een soort standaard is waaraan iemand moet voldoen om fotogeniek te zijn. Die is er echt niet. Jij bent fotogeniek, punt.

Wil je ook een mooi portret van jezelf of je dierbaren?

Neem dan vrijblijvend contact op.